Tuesday, 2 August 2011

Uitt...bagi semangat jap!




Hari nie hari yang macam biasa buatku..Bosan..huhu..aku pun hairan mana pegi semangat aku..Jadi tuk kembalikan balik semangat yang membara dulu, aku cuba lar membaca mana-mana sajak @ quote yang berkaitan.. Bak kata trademark Korean Drama ' Aja Aja Fighting'!! Orang Cina cakap 'chaiyo!'..Orang Iban cakap 'Agi Idup Agi Ngelaban'..Orang-orang je ku xtau meke cakap ape..hehee..Tambah lagi , bulan ni bulan assignment, jadi xsalah lar kita semarakkan semula semangat yang perlu ada dalam kehidupan nie..Jadi, kesimpulannya 'Malaysia Boleh!Kita Boleh!'..meh layan sajak nukilan penyajak barat nie..



Promise Yourself By Christian D. Larson

Promise yourself...

To be so strong that nothing can disturb your peace of mind.
To talk health, happiness, and prosperity to every person you meet.

To make all your friends feel that there is something in them.
To look at the sunny side of everything and make your optimism come true.

To think only the best, to work only for the best,
and to expect only the best.
To be just as enthusiastic about the success of others 
as you are about your own.

To forget the mistakes of the past 
and press on to the greater achievements of the future.
To wear a cheerful countenance at all times
and give every living creature you meet a smile.

To give so much time to the improvement of yourself
that you have no time to criticize others.
To be too large for worry, too noble for anger,
too strong for fear, 
and too happy to permit the presence of trouble.

To think well of yourself and to proclaim 
this fact to the world,
not in loud words but great deeds.
To live in faith that the whole world is on your side
so long as you are true the best that is 
in you.



Tuesday, 26 July 2011

Kali Pertama Diriku Mengacara....26.07.2011..

Semalam, aku menimba pengalaman baru. Walaupun diri ini langsung tidak mengenal erti pengacaraan, tetapi semangatku untuk belajar perkara baru menjadikanku seorang yang berani mencuba. Aku mendapat bimbingan dari pensyarahku, Puan Sarimah yang sememangnya sudah pakar dalam bidang ini. Sungguh aku bersyukur kerna diberi peluang mendapatkan sedikit banyak bimbingan dan pengetahuan dalam mengacara majlis. Aku dan rakanku mengacara untuk Malam Teater Patung-patung sempena Festival KL. Debaran memang terasa tetapi aku dapat mengawalnya kerana aku nekad tidak berasa gementar seperti Pertandingan Pidato minggu lepas ketika di atas pentas. Aku sebenarnya menanam niat di hati untuk menimba ilmu sebanyak mungkin sebelum aku bersedia menjadi seorang pendidik yang holistik. Aku tidak mahu terkial-kial bagai rusa masuk kampung, aku mahu menjadi seorang guru yang kreatif, aku mahu membentuk insan-insan cilik dari buta huruf kepada celik ilmu. Walaupun sebenarnya cita-citaku dahulu ialah doktor tentera, tetapi aku tahu kita hanya merancang, Tuhan menentukan. Aku berjanji pada diriku untuk memajukan diri dan pandai mengawal emosi dalam apa jua keadaan. Sejak di bangku sekolah, aku berpegang teguh pada pepatah Melayu 'Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Salam.

Sunday, 24 July 2011

Mai gi Muzium Negara..~~!!





yAhuu..!!

Phewiitt..!!hehh.e...







Sayang rindu wat semua..hehhe..semalam kan hari Sabtu..aku ngan classmate ku jalan2 mkan angin kat Muzium Negara..tema kami pink + black..yg ompuan pkai bju pink,laki plak hitam..hehe..~sronok la coz xpnah gi lawat2 smbil blaja mcm nie..mcam2 bnda ku tgok dlm muzium, pi malangnya fon lama ku dh rosak,xpat amik gamba,...huhuhu..pi xpe...asalkn dpat pgalaman..pas round2 sejam lebih dlm muzium, kmi smpat bergamba ngan ular..hehe..ku bgamba ngan my sweetheart..~best n geli pegang ekor ular kuning tu..huhu..then, kmi gi naik atas pentas myanyi berduet..kwn2 yang lain turut menyanyi..mmg sronok..ku smpat beli baju kurung rm10 je harganya..cantik la jgak..~dh tu sblum blik..kteowg gi amik gamba ramai2...mmg cun la..meh lar tgok..heheh...

Saturday, 16 July 2011

Majlis Makan Malam Rumah Terbuka Anak Sarawak Semenanjung 2011
















Selamat awal pagi!!Ku baru je balik dari Grand Season Kuala Lumpur Hotel(Xingat sgt nma hotel..hhee)..Majlis makan malam yang dianjurkan oleh Persatuan Anak Sarawak Semenanjung..Tetamu Berhormat yang datang ialah Ketua Menteri Sarawak & isteri, Pehin Sri Taib Mahmud..Menteri Alfres Jabu n isteri..byak lagi lar dif-dif kehormat...mula2 nyanyi Negaraku n Ibu Pertiwiku..bukan main semangatku nyanyi lagu tanah kelahiranku..memang meriah lar Grand Ballroom tadi..tip tOp!!!Hbis je tetamu kehormat berucap..kteowg yg mmg dh lapar sgt tdi,truz myerang mkann yg mmg dh dah kat depan mata..mmg sedap oo..dah lar free..hehe..xrugi ku dtg,drpd ku mkan maggi kat hostel..kehkehkeh...dh tu da psmbhan tarian dri Aswara Group n Mahsa College..da gak live band..da pnyanyi ompuan sowg..cntik giler sore dya!tabik spring!walaupun xpopular cam artis AF , Mentor..pi bakat dya besar..rugi xdkomersialkn sgt..pi best lar!dh tu da psmbahan artis mcam Stanley AF, ada lgi lar..pi ku xingat plak nma..dh lama xtgok tv,jdi kurang kenal ngan barisan artis baru..huhuhu..pi mmg smua da bakat n suara mantap oo!!mmg ternganga ku tgok psmbhan tdi...dh tu da gak lagu Iban , lgu yang ku minat !Nda kempang ati ku berimbai ngau nuan sulu...lalala...mmg riuh lar tdi..lgu Bidayuh yg popular pun ada..'Kampung Love'..hehee~~da gak yg bjoget tdi..Menteri Alfred Jabu pun da ngajat kat pentas tdi..sporting gitu..~!Last2, smua dh blik..Tataa smua!Pi tdi smpat gak bgamba ngan kawan2 dri maktab lain...Maktab Teknik Cheras ngan Maktab Ilmu Khas..Pengalaman yang myeronokkan..~n hari yang bze..!

Tuesday, 12 July 2011

Aku budak baru belajar

Hallo smua..! Hari ni hari pertama ku 'create a post'...saje je nak wat blog..tmpat luahan rasa sndri..~~hehe..pi ku nak citer jap..minggu nie kat kampus ku btol2 bze..bze sesangat..aduinnaa...!Bsempena Festival KL kat area ku, IPGKBM tmpat ku blajar pun mnyambutnya dgn pnuh kmeriahan..Aku pun turut bhempas pulas gak malam Gema Budaya Isnin lepas..Aku jadi penari zapin n ahli Angklung..mmg first tym aku menari tradisional dpan orang ramai..siap ada Rektor KPM lgi, plancong2, pengarah kteowg..nasib bek ku xlupa step zapin..heheh..sbnarnye ada gak wat tarian Sarawak,pi what to do..dbatalkan coz xckup masa..huhu..~btw, rasa best lar dpat tlibat ngan festival mcm nie..Ok!cukup stakat nie pasal hari Isnin lepas..Hari Selasa atau hari ni ..aku ngantok siot dlm kuliah..btol!ngntok sgt2..ntah napa..huhu..mgkin tlalu byk istilah yang abstrak yg pensyarah guna kot..tu psal mata ku berat xpat tahan..Esok plak da latihan pasukan hoki..huhu..khamis gi Putrajaya,kmi satu kelas gi tgok pameran arca kat sna...Jumaat nnti da taklimat peserta pidato..ku nie blurr smada nk ikot atau x..huhu..nak cari pgalaman bru bdiri atas pntas smbil bpidato..pi mcam xsmpat je wat lthan..ptdngan hri Isnin..Sabtu nie da program Mentor Mentee kat Sk Bangsar..Ahad da ltihan hoki lgi..mcamna erk?biar masa menentukan sgalanya la..pening ku bfikir..apa2 pun,hrap esok hri gmbira buat ku n rkan2 skeliling..~harap mataku xberat lgi sok..hehe..~~adioz!!