Wednesday, 30 January 2013

10 GAJAH MATI DIRACUN MANUSIA!



Salam rindu semanis kalbu buat korang! 

Dah sedia nak baca 'entry' Jess kali ni? Okey. ^_^


Ada tak korang baca tentang suatu kejadian tragis menyayat hati tentang gajah-gajah spesis pigmi Borneo yang dijumpai mati 'beramai-ramai' ?? Berita ni sangat-sangat mendukacitakan, memilukan hati setiap insan seluruh Malaysia, yang dalam dirinya ada nilai kasih sayang dan tanggungjawab terhadap haiwan. Tapi, kenapa perkara macam ni boleh berlaku?? Jess tak nak panjang lebar. Kat bawah ni ada beberapa poin penting yang Jess ringkaskan daripada sumber-sumber berita yang Jess dah baca.


~>Misteri kematian 10 ekor gajah yang terdiri daripada tujuh gajah betina dan tiga gajah jantan spesies pigmi Borneo atau Gajah Kerdil Borneo di Unit Pengurusan Hutan (FMU) 23, kawasan konsesi Yayasan Sabah di Hutan Simpan Gunung Rara, Tawau, Sabah.

:: Gambar dari sumber www.kosmo.com.my ::


~> Gajah-gajah itu dalam lingkungan usia antara empat hingga 20 tahun. Dipercayai daripada kumpulan keluarga yang sama.

~>Ditemui mati antara 29 Disember 2012 dan 24 Januari yang lalu di kawasan Lembah Danum dan Lembangan Maliau.


:: Gajah-gajah yang mati diracun. ::


~>Pakar veterinar Jabatan Hidupan Liar Sabah, Dr Sen Nathan- “Saya berasa sangat sedih, tiada perkataan untuk menggambarkan perasaan saya."



                             Seekor anak gajah pigmi Borneo berusia tiga tahun cuba menggerakkan 
bangkai ibunya di Hutan Simpan Gunung Rara di Sabah.
:: Gambar dari Sabah Wildlife Department ::
 
~>Laporan pertama diterima pada hari Selasa ketika pegawai Tabung Hidupan Liar Sedunia(WWF) menjalankan kajian hidupan liar dimaklumkan oleh seorang pekerja mengenai kematian gajah kira-kira 5 kilometer dari Syarikat Empayar Kejora Sdn. Bhd.

~> Menurut Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Datuk Dr Laurentius Ambu, punca utama kematian gajah-gajah berkenaan ialah keracunan. Gajah berkenaan mungkin termakan racun di tempat lain dan 
berjalan beberapa kilometer sebelum rebah di kawasan berhampiran Empayar Kejora.




~>" Post mortem yang dilakukan mendapati tiada kesan kecederaan akibat tembakan sebaliknya bahagian organ dalaman gajah-gajah berkenaan rosak teruk. Selain bahagian usus, mulut dan anus mereka turut didapati berdarah. Kami mengesyaki terdapat unsur keracunan daripada bahan makanan yang mereka makan (toksin semulajadi atau racun perosak) tetapi kita masih menunggu laporan makmal analisis kimia."-Ambu.


~>Menurut Menteri Persekitaran Sabah, Masidi Manjun, keracunan merupakan punca yang dapat dilihat mengenai kes ini. Beliau juga menegaskan bahawa pihak yang tidak bertanggungjawab yang telah meracun gajah-gajah berkenaan akan dikenakan tindakan dan perlu bertanggungjawab atas jenayah yang mereka lakukan.

Info Ekstra:-
~ 'WWF wildlife group' menganggarkan kurang daripada 1,500 gajah spesies pigmi Borneo yang masih wujud. Haiwan ini kebanyakannya dapat ditemui di Sabah. Gajah-gajah ini dapat membesar sehingga 8 kaki (245 cm) tinggi.

# Amacam? Tragis sangat kejadian ni. Harap-harap pihak yang tidak bertanggungjawab patut diberi tindakan.



Saturday, 26 January 2013

:: Tips DIET dari si gendut ::



:: Tips DIET dari si gendut  ::

 


~Holla! Mesti korang heran, napa la tips nie dari seorang yang gendut? haha..ala..yang tu hanya hiperbola semata-mata..Untuk entry kali ni, Jess nak kongsi sedikit banyak tips diet yang berkesan dan seimbang khas untuk sesiapa yang terlintas untuk berdiet, kekalkan berat badan atau kurangkan berat badan..
Jom! Baca dan cuba tips kat bawah ni.~ Good luck korang!

:: I'm on diet, okay? ::




TIPS 1 :

Sibukkan diri korang dengan hobi korang yang menarik dan tip top !  
 

~Nah..tips ni sangat-sangat best, sebab dengan hanya melakukan perkara yang korang suka, korang dah dikirakan sedang berdiet..Betul ke? Betullah..Contoh hobi yang perlukan badan korang bergerak ke sana, ke sini, termasuklah jogging keliling tasik, main hoki, main bola tampar, main futsal, berZumba (aktiviti meletops macam kat kampus kiteorang sekarang), menari poco-poco dan lain-lain. Korang mesti tak perasan peluh-peluh yang jatuh ke bumi dari badan korang tu ada sedikit sebanyak glukosa dan apa-apa excess salt yang perlu disingkirkan..syuh!syuh!..Jangan dok menghadap FaceBook je 24 jam..sekali sekala turun padang, kan syiookk~ Ok deh..






:: Jogging sebagai aktiviti setiap petang. ::



:: Main futsal pun leh keluarkan peluh ::



:: Ayuk! Bersenam Poco-poco. ::



TIPS 2 :
Wajib sarapan pagi.
~Haa…yang ni yang selalu korang tangguhkan atau buat sambalewa je..Huhu..Jesse sendiri pun selalu tak sempat nak sarapan pagi. Kenapa sarapan pagi penting? 
~Menurut satu kajian, sesiapa yang tak makan sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang makan sarapan pagi. Macamana tu? Sebab sarapan ni dapat menstabilkan hormon dan paras gula dalam darah.

:: Gula ::

~Tambah lagi, menurut seorang pakar Nutrisi yang juga penulis buku, The F-Factor Diet Tanya Zuckkerbrot R.D., beliau kata sarapan pagi setelah perut kosong semalaman, boleh meningkatkan metabolisme dalam badan. Maksud? Maksudnya pembakaran kalori sepanjang hari menjadi lebih efisien kalau korang makan sarapan pagi. Jadi, lebih baik korang ambik makanan berkarbohidrat macam oat, roti gandum yang mengelakkan diri korang lapar cepat...


:: Makanlah oat tiap pagi.. ^_^ ::


:: Tengok..Cepat lapar sebab tak makan sarapan. ::
 
TIPS 3  :
Elakkan minum kopi atau minuman yang berkafein selepas jam 2.00 petang.
:: Kopi - minuman berkafein. ::



 ~Alaa..tak best la kalo cenggini..huhu.. Sebabnya kafein ni boleh wat korang ketagih. Kafein sebenarnya dadah yang terhasil secara semula jadi dalam daun tumbuhan. Bahan kimia ni kalau terjumpa kat dalam biji koko, nama saintifiknya ialah teobromin. Bukan ape tak boleh minum benda berkafein ni, sebab ia cenderung untuk merangsang otak dan meningkatkan pengeluaran air terlalu banyak daripada badan dan kemudian boleh buat badan korang kehilangan air. Sebab, kafein bertindak mempercepatkan penghadaman dan merangsang pengeluaran air kencing yang banyak..(Patutlah...)

TIPS 4 :
Jangan makan keropok lagi !

:: Nyam2..bubye kopok! ::

~Bukan keropok je, tapi semua makanan ringan atau makanan segera korang kena tinggalkan. Nie penting untuk kesihatan korang jugak sebab lepas korang makan kopok la, coklat la, maggi ape semua tu..lemak akan berkumpul di bahagian perut kalau benda ni semua diambil dengan berlebihan. Jangan hairan napa perut korang berlipat tiga! 
:: Taraa! Kan dah berlipat dah perut tu.. ::

Sendiri ingat la kan, tiap-tiap hari makan keropok..Huhu..Terpaksalah lepas ni ‘say goodbye’ kat keropok bika, keropok lekor, keropok mamee, coklat Cadbury…alamak~ (demi badan slim..huhu).. Selain tu, elakkan daripada ambil makanan bergula, makanan bergoreng (fried food), fast food dan apa jua makanan yang berlemak..Boleh sahut cabaran tak, korang? Jiayou!
TIPS 5 :

Stop! Jangan makan lewat malam.



:: Nak mam lewat malam lagi ke? Kang makin gendut.. ::

~Malam-malam kan korang terus nak tidur..Bukan ada kerja pun lepas malam. Tak elok tau..Sebabnya, lebihan gula yang dimakan semasa makan lewat malam akan ditukar kepada lemak sebab badan tak boleh bakar lemak masa kita tidur. Sebab badan kita pun sama-sama tidur, macam orang empunya badan gak la..ehe..

TIPS 6 : 
Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong setiap hari.

:: Minum secukupnya air kosong setiap hari. ::

 ~Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti korang tak akan makan banyak. Air sebenarnya dapat kurangkan selera makan dan membantu badan stabilkan simpanan lemak dalam tubuh. Kalau minum air yang bergas pula, tak boleh la..sebab ada banyak gula dalam air bergas.Memang tak baik untuk kesihatan badan. Tengok-tengok kencing manis pulak kang. Jadi, korang wajiblah minum air suam banyak-banyak k? Demi diri dan keluarga..ehe~


:: Bosan orang panggil si Gendut? ::

:: Mana satu anda mahu..Badan anda seperti yang kiri? Atau mahu yang seperti kanan tu? ::

Amacam? Boleh tak ikut semua tips tadi? Jadi, awak awak yang dah habis baca tips-tips ni..cuba-cuba lah disiplinkan diri dan berusaha untuk capai 1 tujuan. Iaitu kurangkan berat badan. Nanti Jess kongsikan lagi tips-tips diet kat entry akan datang.  

Selamat Maju Jaya, korang! ^_^