Friday, 12 July 2013

First Giveaway By Ecah Khalili



Hye semua ! Join join GA ni.. ^_^.  



First Giveaway By Ecah Khalili

Klik banner ni ^_^

>> Tempoh GA : 20 Jun sampai 25 Julai 2013 <<




SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan


Tujuan segmen: berkenalan antara satu sama lain n untuk menambahkan follower n trafik blog korang . Segmen ni bermula pada 13 July 2013 sampai 8 Ogos 2013 11.59 malam

# Jom join ^_^


Wednesday, 10 July 2013

Lirik Setengah Mati Merindu - Judika




Aloha! Apa khabar korang? Baik ? Sihat? Harap-harap semua sihat belaka. Oraits!

 

Minggu ni Jess sibuk sangat dengan aktiviti-aktiviti kat kampus Jess.. Macam2 aktiviti lah..Minggu lepas Karnival I-Fest baru habis..Minggu ni Jess sibuk dengan Minggu Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK)..Kelas C (kelas kami)  dan kelas A jadi Jawatankuasa Program..Jadi, Jess pegang amanah untuk mengetuai Jawatankuasa Buku Program. Kali pertama Jess terlibat dengan buku program ni.. Selama ni tak pernah pon..hikhik..Takpe..belajar ilmu baharu.. ^_^

Baiklah..Jess nak kongsi sikit..Jess terjatuh cinta sebenarnya dengan lagu Judika..Setengah Mati Merindu.. Haritu ada la Jess dengar sekejap2 lagu tu, tapi belum terjatuh hati lagi..hehe..Tetiba tym Ceramah Pembikinan Video Pendek, penceramah tu kasi tayanglah salah satu video klip artis yang terbaik punya! Angle, shot terbaik..macam2 lah terbaik.  Jadi sejak semalam, Jess kerap dengar dan nyanyi2 sendiri lagu ni..

Jom terjah lirik lagu Setengah Mati Merindu.. Best!


Thursday, 4 July 2013

When I Was Your Man By Bruno Mars Lyric



 Halo guys! Jesse in the house! ^_^ 

 

I love this song very very much..! So, i just want to share the lyric..Then, we can sing along with full of harsh emotion.


WHEN I WAS YOUR MAN - BRUNO MARS





Same bed, but it feels just a little bit bigger now
Our song on the radio, but it don't sound the same
When our friends talk about you all that it does is just tear me down
Cause my heart breaks a little when I hear your name
And it all just sound like uh, uh, uh

Hmmm too young, too dumb to realize
That I should have bought you flowers and held your hand
Should have gave you all my hours when I had the chance
Take you to every party cause all you wanted to do was dance
Now my baby is dancing, but she's dancing with another man.

My pride, my ego, my needs and my selfish ways
Caused a good strong woman like you to walk out my life
Now I never, never get to clean up the mess I made
And it haunts me every time I close my eyes
It all just sounds like uh, uh, uh, uh

Too young, too dumb to realize
That I should have bought you flowers and held your hand
Should have gave all my hours when I had the chance
Take you to every party cause all you wanted to do was dance
Now my baby is dancing, but she's dancing with another man.

Although it hurts I'll be the first to say that I was wrong
Oh, I know I'm probably much too late
To try and apologize for my mistakes
But I just want you to know
I hope he buys you flowers, I hope he holds your hand
Give you all his hours when he has the chance
Take you to every party cause I remember how much you loved to dance
Do all the things I should have done when I was your man!
Do all the things I should have done when I was your man!


 Pic Snippet

 








 Credit to:

 http://www.directlyrics.com


Wednesday, 3 July 2013

Happy 495th Birthday Li Shizhen!




            Aloha uolls!



              Tonight, Jess nak kongsi sikit pasal seseorang ni yang namanya cukup popular dalam bidang perubatan. Jess sendiri pon tak kenal sebenarnya..eheh..Pi hari ni masa buka pak cik Google..pak cik Google punya background menarik perhatian Jess. Cam pelik je background dya ni."Li Shizhen's 495th Birthday" ditulis kat ilustrasi pak cik Google. 



Background Google hari ni 03.07.2013

Rasa ingin tahu Jess pasal Li Shizhen ni makin membuak-buak sebab angka 495 tahun tu..Ingatkan beliau ni masih hidup sampai beratus-ratus tahun..Bila dah selidik betul-betul, rupa-rupanya beliau ni orang penting rupanya..(banyaknya rupa..hehe).. 

Ayuk! Ibu ibu bapa bapa! Jom kita terjah latar belakang Li Shizhen ni..


 

 SIAPA LI SHIZHEN?

Nama Gelaran (diberi oleh dirinya sendiri) : 

“Recluse Near  a Lake”

Tempat Lahir: 

Waxiaopa, Utara Qizhou (dahulu disebut sebagai Qichun County, Hubei.)

Kejadian Ketika Kelahiran Li: 

Seekor rusa putih masuk ke bilik.

Tarikh Lahir: 

3 Julai 1518

Tahun Meninggal Dunia: 

1593  (75 tahun)

Kubur Li terletak di :

Kampung  Zhulinghu, Bandar Qizhou , Qichun County 435315, China.

Profesion: 

Doktor, Saintis, Pakar Herba, Pakar Akupuntur, Pengamal Ilmu Ghaib 

(beliau bermeditasi setiap malam)

 

DI SEBALIK TABIR LI SHIZHEN

    ~ Hidup pada zaman Dinasti Ming. Pemikirannya dipengaruhi oleh kepercayaan Neo-Confucian.

          ~ Bapanya seorang ahli fizik tradisional dan pernah menulis beberapa buah buku.

          ~ Li pernah menduduki peperiksaan awam sebanyak 3 kali tetapi selepas gagal 

               salah satu daripadanya, dia bertukar bidang ke bidang perubata                              

                        ~ Pernah mengubati putera kepada Zhu Xian, Putera Negeri Chu pada usianya 27 tahun ketika menjadi perantis kepada bapanya.

                 ~ Sebagai penghargaan terhadap Li, Li dijemput untuk mengetuai hal-hal berkaitan

                      dengan kepercayaan dan perubatan di Chu Royal Court.

                  ~ Mendapat jawatan Naib Presiden di Institut Perubatan Imperial di Beijing.

                  ~ Setahun kemudian, bertukar bidang menjadi seorang doktor.

                  ~ Li suka membaca pelbagai jenis buku dan beliau seorang yang sangat berilmu.

                  ~ Li juga tertarik kepada buku-buku berkaitan dengan dunia perubatan.

 

 

Buku Li yang paling berpengaruh: 

Compendium of Materia Medica 

(Pen-tsao Kang-mu or Bencao Gangmu)         

(mengambil masa selama 27 tahun menyiapkan buku ini – beliau meninggal sebelum buku ini berjaya diterbitkan.)


Fakta menarik tentang buku ini:  
  •   Berkaitan dengan perubatan yang merangkumi 1892 entri di mana setiap entri mempunyai nama tersendiri yang disebut sebagai “gang”.

  • Mengandungi info tentang lebih 1 800 jenis dadah (ubat-ubatan cina) termasuk 1 100 ilustrasi dan 11 000 preskripsi.

  • Juga menjelaskan mengenai jenis, bentuk, rasa, semula jadi dan aplikasi 1 094 jenis herba dalam pelbagai rawatan penyakit.

  •   Buku ini juga telah diterjemahkan kepada pelbagai bahasa dan menjadi bahan rujukan dalam perubatan herba.

  •   Merangkumi pelbagai bidang termasuklah botani, zoologi, mineralogi dan metallurgi.


Buku-buku lain: 

1.      Binhu Maixue (A Study of the Pulse)

2.      Qijing Bamai Kao ( An Examination of the Eight Extra Meridians )

3.      “Poems of Suo Guan”

4.      “Medical Cases”

5.      “Key to Internal Energy Passages”

6.      “Discussion of Five Organs”

7.      “Difficulty of Sanjiaoke”

8.      “Research of Mingmen”

9.      “Discussion of Poems”

10.  “Study of Eight Internal Passages”




 GALERI LI SHIZHEN




Li prepares to dissect a pangolin, from a popular pamphlet, Li Shizhen: Great Scholar of Medical Drugs (1955).

Li Shizhen pointing to a passage in his work Bencao Gangmu describing a Chinese medicine product (Ejiao; gelatin from donkey skin, processed with several herbs) in this flier that accompanies the product, ca. 1985 (from actual package insert).


Illustrations of birds, four legged animals, and plants from the 1603 edition of Bencao Gangmu with the original illustrations


Beliau


Patung Li

Makam Li Shizhen



Maklumat lanjut / credit to:

  1. harvardmagazine.com
  2. www.itmonline.org
  3. www.theepochtimes.com
  4. en.wikipedia.org
  5. www.tripadvisor.com